Kuchnia
Węgry słyną z wyjątkowej kuchni, której podstawą jest papryka, cebula, śmietana i tłuszcze. Najbardziej znaną potrawą jest zupa gulaszowa i fasolowa Do ciekawych potraw należą również zapiekane wątróbki z gęsi. Godne spróbowania są również papryki, naleśniki nadziewane ryżem i mięsem. Do wszystkich potraw dodawane jest wino. Oczywiście jak w każdej kuchni świata nie może zabraknąć słodkości. Przede wszystkim królują strucle z rożnymi nadzieniami, jak również ciasteczka piaskowe z czekoladą czy gruszki w cieście.
Napoje
największą popularność w Polsce zyskało węgierskie wino nazwane potocznie Byczą Krwią i Tokaj. Narodowym napojem węgierskim są wódki podwójnie pędzone z zacierów owocowych (morelowe, gruszkowe). Miłośnikom likierów zachwyci Unicum, likier ziołowy. Węgrzy również mają swój własny gatunek szampana o cierpkim, kwaśnym smaku.
Pamiątki
oczywiście będąc w kraju słynącym z papryki, nie można pominąć jej wśród pamiątek z wakacji. Również o pięknie Węgier przypominają trunki, szczególnie palinka (miejscowa wódka owocowa), smak wędlin głównie salami węgierskie przywróci wspomnienia z wycieczki. Na każdym straganie dostępne są obrusy haftowane, elementy strojów narodowych, wyroby ceramiczne.
W restauracji
menu jest podawane w trzech językach, napiwki w wysokości 10 - 20% dodawane są do rachunku.
Karta Budapeszt
jest przydatna podczas dłuższego zwiedzania, dzięki takiej karcie można za darmo poruszać się komunikacją miejską, korzystać ze zniżek podczas wstępów do muzeów (50% ceny). Karta również upoważnia do licznych zniżek w sklepach, restauracjach i hotelach.